Students who want to learn Time and Distance Problems can refer to Time and Distance Worksheets. In this article, we are including all the problems related to the calculation of speed. You can know the speed calculation process with the help of a Worksheet on Calculating Speed. Everything you have to know about speed problems is included in this article along with the extra questions. Speed Problems Worksheet will also let you know about the shortcut ways to calculate speed. Therefore, without skipping, practice every problem available in this article.

Our Calculating Speed Worksheets will create an interest for students to learn math. If you want to make your students show interest in math, you must make them use our Time and Distance Worksheets. All the real-time speed distance time problems are included with a clear explanation.

1. Sam walks 25 km in 10 hours, find her speed?

## Solution:

Given that Sam walks 25 km in 10 hours.

Therefore, the distance = 25km, the time = 10 hours,

We know that Speed = distance/time.

Substitute the given value in the formula.

Speed = 25km/10hours

Speed = 25/10 km/hours

The Speed = 5/2 km/hours

Speed = 2.5 km/hr

2. A bus covers a distance of 650 m in 1 minute whereas a car covers 96 km in 15 minutes. Find the ratio of their speeds?

## Solution:

Firstly, calculate the speed of the bus.

Given that A bus covers a distance of 650 m in 1 minute.

1 minute = 60 seconds

Therefore, the distance = 650 m, the time = 60 seconds,

We know that Speed = distance/time.

Substitute the given value in the formula.

Speed = 650 m/60 seconds

The Speed = 650/60 m/sec

Speed = 130/12 m/sec

Secondly, calculate the speed of the car.

Given that a car covers 96 km in 15 minutes.

Therefore, the distance = 96 km, the time = 15 minutes,

We know that Speed = distance/time.

Substitute the given value in the formula.

Speed = 96 km/15 minutes

Convert minutes to km

15 minutes = 15/60hr = 1/4 hr

Speed = 96 km/(1/4 hr)

Speed = 96 × 4 km/hr = 384 km/hr

Convert Km/hr to m/sec

Multiply 18/5 to km/hr to convert it into m/sec

384 km/hr = 384 (18/5) = 6912/5 m/sec

Find the ratio of speeds.

Speed of the bus/Speed of car = (130/12)/6912/5 = 10.833/1382.4.

3. Olivia travels a distance of 8 km from her house to the school by auto-rickshaw at 16 km/hr and returns on rickshaw at 20 km/hr. Find the average speed for the whole journey?

## Solution:

Given that Olivia travels a distance of 8 km from her house to the school by auto-rickshaw at 16 km/hr and returns by a rickshaw at 20 km/hr.

Firstly, calculate the time taken to move from house to school.

Time taken by Olivia to reach school = Distance/Speed = 8/16hr = 1/2 hr

Next, calculate the time taken to move from school to house.

Time taken by Olivia to reach house = Distance/Speed = 8/20hr = 2/5hr

Total time of journey = (1/2 + 2/5)hr = 9/10 hr

Total distance = (8 + 8) km = 16 km

Average speed = Total Distance/Total Time

Average Speed = 16 km/(9/10) hr

The Average Speed = (16 × 10/9) km/hr

Average Speed = 17.77 km/hr (approximately)

4. A bus covers 18 km in 2 hours. Find its speed?

## Solution:

Given that a bus covers 18 km in 2 hours.

Therefore, the distance = 18 km, the time = 2 hours,

We know that Speed = distance/time.

Substitute the given value in the formula.

Speed = 18 km/2 hours

The Speed = 18/2 km/hours

Speed = 9 km/hr

5. Michael traveled 70 km in 3 hours by train and then traveled 40 km in 2 hours by car and 30 km in 2 hours by cycle. What is the average speed during the whole journey?

## Solution:

Given that Michael traveled 70 km in 3 hours by train and then traveled 40 km in 2 hours by car and 30 km in 2 hours by cycle

Total Distance = 70 km + 40 km + 30 km = 140 km

Total time = 3 hours + 2 hours + 2 hours = 7 hours

Average Speed = Total distance/Total time = 140 km/7 hours

The Average Speed = 140/7 km/hour

Average Speed = 20 km/hour

The average speed of the whole journey is 20 km/hr.

6. A car moves from B to C at a speed of 40 km/hr and comes back from C to B at a speed of 20 km/hr. Find its average speed during the journey?

## Solution:

Given that a car moves from B to C at a speed of 40 km/hr.

Here the distance = 40 km, time = 1 hr

The car comes back from C to B at a speed of 20 km/hr.

Here the distance = 20 km, time = 1 hr

The average speed = Total distance/Total time

Total Distance = 40 km + 20 km = 60 km

Total time = 1 hr + 1 hr = 2 hours

Average Speed = Total distance/Total time = 60 km/2 hours

The Average Speed = 60/2 km/hour

Average Speed = 30 km/hour

The average speed during the journey is 30 km/hr.

7. A car covers a distance of 30 m in 2 minutes whereas a train covers a distance of 25 km in 5 minutes. Find the ratio of their speed?

## Solution:

Given that a car covers a distance of 30 m in 2 minutes.

Speed = distance/time

The Speed = 30 m / 2 minutes

Speed = 30/2 m/minutes

2 minutes = 60 × 2 = 120 sec

Speed = 30/120 m/sec

Conver m/sec to km/hr

m/sec × 18/5 = km/hr

30/120 m/sec × 18/5 = 1/4 × 18/5 km/hr = 18/20 km/hr

Next, find the speed of the train

A train covers a distance of 25 km in 5 minutes

Conver minutes into hours

5 minutes = 5/60 hours

Speed = distance/time

The Speed = 25 km/ (5/60) hours

Speed = 25 × 60/5 km/hours = 5 × 60 km/hr

Speed = 300 km/hr

Ratio of speeds = (18/20) : 300 = 18 : 6000 = 9 : 3000 = 3 : 1000

8. A car covers a distance of 80 km in 4 hours. However, for the first 60 km it travels 30 km/hr. At what speed must it travel for the rest of the distance in order to complete the journey on time?

## Solution:

A car covers a distance of 80 km in 4 hours.

If for the first 60 km it travels 10 km/hr, then time = distance/speed as speed = distance/time

Time = 60 km/30 km/hr

Time = 2 hr

The remaining time to travel the remaining distance of 20 km is 4 hours – 2 hours = 2 hours

Therefore, Speed = remaining distance/ remaining time = 20 km/2 hours

Speed = 10 km/hr

Therefore, the car must travel with a speed of 10 km/hr to travel the rest of the distance in order to complete the journey on time.

9. A bus covers a certain distance in 60 minutes if it runs at a speed of 60 km/hr. What must be the speed of the bus in order to reduce the time of the journey by 20 minutes?

## Solution:

A bus covers a certain distance in 60 minutes if it runs at a speed of 60 km/hr.

Speed = distance/time km/hr

Distance = speed × time

60 minutes = 60/60 = 1 hr

Distance = 60 km/hr = 60 km

If the time of the journey reduced by 20 minutes, the remaining time = 40 minutes.

Speed = Distance/time

The Speed = 60 km/(40/60)hr

Speed = 60 × 60/40 km/ hr

Speed = 90 km/hr